”Sacrul și Profanul” de Mircea Eliade

Trebuie să recunosc că, deși ziua mea de naștere e la o distanță de puțin sub două săptămâni, deja savurez din plin un dar care este peste așteptările mele de… să-i zicem (simplu și diminuat din intensitatea plăcerii): bun. Kindle.

Mi-am propus să postez pe blog toate ideile interesante din lecturile mele. În primul rând, pentru ca să le am aici stocate, pentru mine însămi. Doi, pentru ca cei lenoși să prindă la curaj, dacă nu pentru a lua cartea în mână, măcar pentru a absorbi câteva idei interesante. Trei, Kindle are o opțiune foarte comodă și utilă de a sublinia citatele din text, pentru ca apoi să le am stocate pe un fișier aparte. Mie nu-mi rămâne să fac decât un copy-paste pentru a avea toate rândurile aduse pe blog.

”Prima mea carte” am decis să fie în română. Nu l-am ales aleatoriu pe Eliade, ci asumat. Am vrut să-l citesc pe cel despre care am auzit multe lucruri frumoase (nu numai de la moldoveni, ci și de la unii profesori de aici, de la Praga), dar, trebuie să recunosc, din creația căruia nu am citit nimic până acum. Rușine, știu.

Mai mult decât atât. Nici lucrarea ”Sacrul și Profanul” nu am ales-o la nimereală. Aici trebuie să mai recunosc un lucru: nu cred că am o satisfacție mai mare de la lectură, decât de la cărțile în care temele legate de religie, moralitate, filosofie și istoria acestora e dezbătută.

În unele cazuri, citatele pe care le-am subliniat sunt destul de scurte și, posibil, nu redau pedeplin conținutul gândului. Prefer, însă, să cred că anume acest lucru ar da un imbold celor care doresc să descopere gândurile lui Eliade pedeplin, să pună mâna pe carte – aici vă poftesc să gustați o fărâmă mică doar.

Sacrul si profanul (Mircea Eliade)

„[…] în numeroase cazuri, ceea ce se petrece în timpul sărbătorilor nu se deosebeşte cu nimic de ceea ce se întâmplă în zilele obişnuite, însă omul religios este încredinţat că trăieşte într–un alt Timp.”

==========

„Nostalgia „originilor” este aşadar de natură religioasă. Omul doreşte să regăsească prezenţa activă a zeilor, doreşte să trăiască în Lumea proaspătă, curată şi „puternică”, aşa cum a ieşit ea din mâinile Creatorului. Nostalgia perfecţiunii începuturilor explică în mare parte întoarcerea periodică in illo tempore.”

==========

„Chiar atunci când considerăm o societate „sălbatică”, nu trebuie să uităm că faptele cele mai barbare şi comportamentele cele mai aberante urmează modele transumane, divine.”

==========

„Ceea ce trebuie subliniat este că omul religios dorea să–i imite pe zei şi credea că o face chiar atunci când faptele sale ajungeau la nebunie, josnicie şi crimă.”

==========

„Nici o întâmplare nu este unică şi nu se produce o singură dată (de pildă condamnarea şi moartea lui Socrate), ci ea s–a mai produs şi se va mai produce, fără încetare; aceiaşi indivizi au apărut, apar şi vor reapărea la fiecare întoarcere a cercului asupra lui însuşi. Durata cosmică este repetare şi anakuklesis, eternă reântoarcere.”

==========

„Timpul, desacralizat pentru totdeauna, se arată a fi o durată precară şi evanescentă, la capătul căreia se află moartea.”

==========

„[…] o piatră sacră este venerată nu pentru că este piatră, ci pentru că este sacră: adevărata sa esenţă se dezvăluie prin sacralitatea manifestată prin modul de a fi al pietrei.”

==========

„Fenomenul social şi cultural cunoscut sub numele de „matriarhat” este legat de descoperirea culturii plantelor comestibile de către femeie. Femeia a fost prima care a cultivat plantele alimentare, devenind aşadar în chip firesc stăpâna ogoarelor şi a recoltelor.”

==========

„Un univers mental străin nu poate fi însă înţeles decât dacă te situezi înăuntru, în centrul lui, ca să poţi ajunge, de acolo, la toate valorile pe care le implică.”

==========

„Orice „locuinţă stabilă” în care te–ai „instalat” echivalează, în plan filozofic, cu o stare existenţială pe care ţi–ai asumat–o.”

==========

„Am putea spune, pe scurt, că pentru oamenii moderni lipsiţi de religiozitate Cosmosul a devenit opac, inert şi mut: nu mai transmite nici un mesaj şi nu mai cuprinde nici un „cifru”. Sentimentul sfinţeniei Naturii se mai păstrează în Europa zilelor noastre, mai ales la populaţiile rurale, unde mai există un creştinism trăit ca liturghie cosmică.”

==========

„La unele popoare, doar îngroparea rituală confirmă moartea, cel care nu este înmormântat după obicei nefiind socotit mort. în alte părţi, moartea cuiva nu este recunoscută ca fiind adevărată decât după îndeplinirea ceremoniilor funerare sau când sufletul răposatului a fost însoţit prin ritualuri la noua sa locuinţă, în lumea de dincolo, şi a fost întâmpinat acolo de comunitatea morţilor.”

==========

„Omul societăţilor primitive s–a străduit să învingă moartea, transformând–o în rit de trecere. Altfel spus, la primitivi moartea înseamnă părăsirea a ceva ce nu era esenţial, de obicei viaţa profană.”

==========

„Socrate spunea că face exact ceea ce face o moaşă, adică ajuta la „venirea pe lume” a omului adevărat pe care fiecare îl purta în sine.”

==========

„[…] accesul la viaţa spirituală cuprinde întotdeauna moartea din condiţia profană, urmată de o nouă naştere.”

==========

„Cunoaşterea stărilor asumate de omul religios, pătrunderea în universul său spiritual înseamnă, în ultimă instanţă, o mai bună cunoaştere generală a omului.”

==========

„Sacrul este prin excelenţă o piedică în calea libertăţii sale. Omul nu va deveni el însuşi decât în clipa în care va fi în întregime demistificat, şi nu va fi cu adevărat liber decât după ce–l va fi ucis pe ultimul zeu.”

==========

„[…] în ultimă instanţă, omul modern areligios îşi asumă o existenţă tragică și […] alegerea sa existenţială nu este lipsită de măreţie.”

==========

„Acest om areligios descinde însă din homo religiosus şi este, fie că vrea sau nu, opera acestuia, adică s–a constituit datorită unor stări asumate de strămoşii săi, fiind în cele din urmă rezultatul unui proces de desacralizare.”

==========

„Omul areligios este alcătuit dintr–un şir de negări şi de refuzuri, dar este obsedat în continuare de realităţile de care s–a lepădat.”

==========

„Majoritatea celor „fără religie” au încă un comportament religios, chiar dacă nu–şi dau seama.”

==========

„[…] lectura îi permite omului modern o „ieşire din Timp”[…].”

==========

„Fie că–şi „omoară” timpul cu un roman poliţist ori pătrunde în universul temporal străin pe care–l reprezintă orice roman, omul modern este proiectat, prin lectură, în afara duratei sale personale şi integrat altor ritmuri, trăind într–o altă „istorie”.”

==========

„Un om exclusiv raţional este o abstracţiune, nu poate fi întâlnit în realitate. Orice fiinţă omenească este alcătuită deopotrivă din activitate conştientă şi experienţe iraţionale.”

==========

„Soluţia religioasă nu numai că rezolvă criza, dar în acelaşi timp „deschide” existenţa către anumite valori care nu mai sunt nici întâmplătoare, nici particulare, permiţându–i astfel omului să depăşească situaţiile personale şi să ajungă în cele din urmă în lumea spiritului.”

==========

„[…] existenţa îi datorează religiei integritatea.”

==========

„Dintr–o perspectivă iudeo–creştină, s–ar putea spune chiar că non–religia echivalează cu o nouă „cădere” a omului: omul areligios pare să–şi fi pierdut capacitatea de a trăi conştient religia, deci de a o înţelege şi de a şi–o asuma; în străfundurile fiinţei sale, urmele însă nu s–au şters cu totul, tot aşa cum, după prima „cădere”, deşi orbit spiritual, strămoşul lui, omul primordial, Adam, mai păstrase destulă înţelepciune ca să poată regăsi urmele lui Dumnezeu în Lume. După prima „cădere”, religiozitatea se prăbuşise la nivelul conştiinţei sfâşiate; după cea de–a doua, s–a prăbuşit şi mai jos, în străfundurile inconştientului, şi a fost „uitată”.”

==========

Curând revin la o altă carte de-a lui Eliade, până atunci, însă, îl savurez (dar, chiar s-a-v-u-r-e-z) pe Schopenhauer. Aș aprecia orice recomandare de lectură din același spectru de gusturi. Religie, moralitate, filosofie și istorie a acestora.

Reclame

3 comentarii

  1. De unde ai facut rost de formatul Kindle pentru Mircea Eliade in romana? Poti sa mi-l trimiti si mie?

    1. Nu țin minte exact de unde am făcut rost de el, dar nu cred că e o problemă să îl găsești online.

      De exemplu aici: http://www.epubbud.com/book.php?g=3V7SWLAU

  2. This actually answered my problem, thank you!

Dacă ai ceva de spus...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: